Ursvik med hund

C.s föräldrars hund heter Ruffie, och har nyss fyllt 1 år. Hon är en Eurasier och ser således ut som en vargbjörn, men är mycket lugnare och mindre blodtörstig än en vargbjörn. Hon är knappt blodtörsig alls, även om jag och C. bevittnade hur hon iskallt avrättade en citronfjäril under en av hennes valppromenader i somras. Hon iaktog bytet, lutade nyfiket på huvudet, lyfte högertassen strax ovanför fjärilens planerade rutt, och BLAM. Efter mordet nosade hon på offret, varpå hon karaktärsenligt trippade vidare. Efter det hyser jag en hälsosam respekt för Ruffie.

Ruffie i höstas, då hon hjälpte C. med tvätten

Jag är uppväxt med hund, och kommer att skaffa hund så fort livsomständigheterna tillåter det. Vi ska flytta till lägenhet först, och jag ska jobba någonstans där jag får ha hund på kontoret. Tills dess är det underbart att C.s föräldrar har en lånehund till oss. Fördelarna med en lånehund är att man får göra en massa tok med dem, och sedan lämna tillbaka dem leriga och slutkörda.

Visionen kring hundägande har bland annat varit en kamrat på löpturerna. Både en nos som pickar på mig, när jag latar mig på soffan och nosens ägare vill ut, samt en kamrat som tycker att det är naturligt härligt att springa (och ibland stanna och dofta på blommorna). Idag testade jag den visionen för första gången med Ruffie, på en runda i Ursvik.

Det var fint väder idag, och många familjer hade begett sig till Ursvik för att promenera runt i skogen, grilla lite, och tälja barkbåtar (eller vad barnfamiljer nu gör). Det fanns ganska många andra hundar där. Ruffie hade lite svårt att koncentrera sig på mig till att börja med, distraherad från alla kompisar och roliga barn. Men efter några kilometer sprang hon förvånansvärt uppmärksamt bredvid mig. Jag tror att vi kan få det riktigt roligt i spåren tillsammans.

Jag läste här att det viktiga är att inte träna hunden för hårt i början, och att vara uppmärksam på om hunden blir för trött. Ruffie verkade vara i bättre kondition än mig, men det blir långsamma distansrundor till att börja med, med mig och C. Potential att bli en riktigt stark trio i västerort-spåren.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: