Utflykter i Dalarna

Vi har begett oss till Leksand och Dalarna, i hopp om att uppleva åtminstone lite vinter under jullovet. Både längd och utförsskidor packades ned, tillsammans med rejäla vinterkängor och skidställ. Men i Leksand är det ingen vinter. Heller. Hur ska man kunna komma i form för Vasaloppet på det här sättet?

Första dagen gav jag mig ut på en mörkertur innan solen hade gått upp. Pannlampan lyste bra, och skorna stod pall lervällingen. De har avverkat en hel del skog både nedan- och ovanför timmerstugan vi håller till i, och skogsmaskinerna hade rivit upp rejäla hjulspår. Men jag fann mig till den orangea vandringsleden som går upp på Tibbleberget, och följde denna. Det blev inte så långt, och inte så kuperat som jag trodde, men det var friskt och härligt. Det störde mig att mörkret kändes så läskigt. Det kändes troligare att klampa in i en björn eller varg (eller vad som egentligen är farligt med skogen) när man inte såg omgivningen. Jag försökte gång på gång skaka av mig den känslan, men lyckades bara nästan.

Under den första dagen konstaterade vi att Leksand inte riktigt erbjöd den vinter som vi hade hoppats på, och sneglade på andra platser där vi skulle kunna åka lite längdskidor. Lugnet hade såklart konstsnö-spår, och det fanns eventuellt några kortare spår preparerade uppåt Orsa. Det kändes inte som den vintern vi hade hoppats på, utan som en repetition av hösten vi upplevde i Högbo.

När vi satt där med kartan så märkte vi att fjällen trots allt inte var så långt bort. Framför allt var de mycket närmare än de skulle vara inom en förutsebar framtid. Så på följande morgon styrde mot Tandådalen, och susade genom röda hus med vita knutar i Siljansbygden. C. var lite nervös för skidåkningen, jag var vid obevekligt gott humör.

Och det blev vinter på riktigt när vi kom upp. Solen strålade, det blåste lite, och snön låg gnistrande. Jag har varit mycket i fjällen, men aldrig i Sälen. Det slog mig hur högt upp (nära trädgränsen) allting låg. Fjällen är inte så höga, men det är högfjällsnatur överallt. Det var underbart.

Skribenten med C. jagandes i hasorna

Vi körde ett par vändor i ett 3km spår, innan jag drog iväg på en tur runt Kalven på 11km. Bålstyrkan för att staka länge finns inte där, men det gjorde gott för skidvanan att åka lite mer. Balans och trygghet kommer sakta men säkert.

C. strålade av lycka när hon kom in i värmestugan – hon hade övervunnit lite av sin skepsis mot längdskidor och kört 12km totalt. När det kom in två jackfruit-burgare på bordet strålade hon ännu mer – och jag med. Vi slogs av att maten på skidresturanger uppgraderats på sistone: schnitzeln med pulverbea hade bytts ut till pokébowls och dumplings. Ett steg i rätt riktning, tycker jag. ”Det är inget fel på pulverbea”, tycker C.

Vasaloppet kommer att gå från Sälen till Mora. Vi körde den distansen nu, längs Vasaloppsvägen. Det är väldigt långt. Det är oroväckande långt.

Idag fortsatte min Tour de Dalarna, samtidigt som riktiga Tour de Ski blev färdigt. De andra semesterfirarna skulle titta på second-hand butiker i Gagnef och Falun, men jag ville ännu klämma ut ett par till kilometer. Så jag begav mig till Lugnet i Falun för att köra några rundor på konstsnö innan lunchen. Det var inte så mycket folk på plats, men det var mäktigt att åka under de stora hoppbackarna. Det är svårt att tänka sig att människor flyger ut för de där schabraken. Det måste vara hisnande. Spåret i sig var lagom utmanande med en stigning i början, och sen lite upp-ned-upp-ned. Jag gled ganska bra i spåret.

Imorgon blir det hemfärd, till Stockholm. Julledigheten har inte varit så tokig trots allt, och har nog lagt en god grund för ett starkare 2020. Dock måste jag få till lite mer distans på längdskidorna för att lugna ner mig själv inför Vasaloppet. Självförtroendet är inte på plats ännu. Men det finns ju nästan två månader kvar.

Bara två månader.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: