Förberedelse inför längdskidåkning

Den 28e februari ska jag köra Nattvasan tillsammans med min kompis Dennis. Det är drygt ett år sedan jag åkte längdskidor, då i Björnen i Åre. Hur länge sedan det var innan dess vet jag inte – jag åkte i alla fall inga skidor under mina sju år i Helsingfors. Och det finns en viss – befogad – oro att teknik och stakningsstyrka försvunnit under dessa år av uppehåll.

Längdskidor är underbart: det är tyst och fridfullt att glida fram genom ett vinterlandskap, det känns friskt när man blir rosig om kinderna av kylan, och man jobbar med hela kroppen i jämförelse med löpning. Dessutom ska det vara ett fantastiskt komplement till löpträning. Husguden Scott Jurek började som längdåkare. Emelie Forsberg löper på sommaren och kör skimo. Det finns en god möjlighet att lite längdåkning gör mig gott, med andra ord.

Jag älskar inte materialsporter, för jag älskar inte att hålla på med vallning och tjafs, eller att meka med cyklar. Tröskeln att ge sig ut på äventyr ska vara så låg och naturlig som möjligt. Så jag har köpt mig mer material, i form av vallningsfria skidor med stighudar. Det minskar risken, tänker jag, att träningspass går om intet på grund av för dålig valla. Glidvalla kan jag väl stryka på då och då.

Det är ju flera månader (och ett helt sekelskifte, höhö) kvar till slutet av februari. Så det finns möjlighet att piffa till de rostiga längdskid-skillsen. Dennis tillbringar nyåret i Sälen, skejtandes. Han tänkte skejta sig igenom Nattvasan, den dåren. Och jag ska försöka att inte vara så mycket sämre själv. Imorgon åker jag och C. till Högbo Bruk, nära Sandviken, för att avverka några kilometer. Vi har packat och vallat skidor under kvällen. Imorgon ska vi bara fylla termosar med kaffe och varm choklad, och köpa lite kexchoklad, så är vi good to go.

Då får vi se hur realistiskt det är att avverka 90km i slutet av februari.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: